24 Nisan 2012 Salı

Carnivale


Carnivale, gelmiş geçmiş tadı damakta en fazla kalan dizidir gözümde.

Daniel Knauf'un 90 yıllarda yazıp bitirdiği bu eşsiz hikaye, HBO tarafından 6 sezonluk bir dizi olarak düşünülerek 2003 yılında başladı. HBO'nun Carnivale'ı pek pazarlayamaması, dizinin çok büyük bir kesime hitap etmeyecek kadar zamanının ötesi olması, maliyetinin de çok yüksek rakamlarda seyretmesi gibi nedenlerden dolayı ne yazık ki dizi beklentilerin altında kaldı. Bu olağanüstü dizi 2. sezonun sonunda iptal edilmiştir.

Hikâye, 1930'lu yılların Amerika'sında geçmektedir. Büyük Buhran sebebiyle paranın alım gücünün neredeyse yok olma aşamasına geldiği dönem, şüphesiz ki karnavalları da olumsuz etkilemektedir. Bu sıkıntılı ve zor dönemlerde Sofie karakterinin söylemiyle "uyuyan insanları uyandıran" bu karnaval ekibi, içerisinde de bir takım mistik güçler barındırır. Diziyi harikulade bir "fantasy" dizi örneği yapan unsurlar da bu ince çizgiyle ayrılır. Doğa üstü güçler öyle güzel aktarılır ki, izleyen normalmiş hissine kapılır. Carnivale'ı Carnivale yapan en önemli nokta da budur.

Dizinin odak noktasındaki karakter olan Ben Hawkins, bir "healer"dır. Aslına bakarsanız, saf bir healer olmadığı ilerleyen bölümlerde görülecektir. Zira kendisi bir iyileştirici ya da şifacıdan çok hayat transfercisidir. Kısaca açmak gerekirse, birisinin canını bir başkasına aktarır. Ölü bir insanı canlandırmak istiyorsa, canlı bir insanı da öldürmek zorundadır. Yoktan bir şifa namümkündür...

Ben Hawkins iyi karakter olarak sunulurken, Ben'in bir şekilde bağlı olduğu Brother Justin kötü karakterdir. Ben Hawkins cennetin, Justin ise cehennemin vücut bulmuş hâli olarak lanse edilebilir. Zaten çok alakasız bir yakıştırma olmadığı dizi izlendiğinde gayet berrak bir şekilde gün yüzüne çıkacaktır.

Brother Justin ve kız kardeşi Iris'e ayrılan süreyi biraz abartı bulsam da, dizi bu anlamda kararlı bir seyir halindedir ve hiçbir şekilde sıkmaz. Çoğu dizide, diziye renk katan karakterlerin sayısı dördü, beşi geçmezken, Carnivale'da tüm karnaval ekibi bu sıfata bürünür.

Carnivale, ilk fırsatta ikinci kere izlemeyi istediğim, su gibi geçen, 24 bölümlük bir başyapıt.

1 yorum:

  1. Bloğunuzdaki makalelerinizi oldukça faydalı bulduk, dell laptop tamir firması olarak bloğunuzu yakından takip etmekteyiz

    YanıtlaSil