Kimileri "katilin belirlenemediği cinayet kusursuz cinayettir" derken, kimileri "eğer ortada maktul varsa o cinayet kusursuz cinayettir" demektedir. Kusursuz cinayet, onlarca filme, diziye konu olmuş, off the record ortamlarda bolca üzerine tartışılmış bir konu.
Bir insanı öldürmek savunulacak bir şey değil şu an için. Medeniyetler kurulmadan, güçlü olanın ayakta kaldığı dönemlerde belki bir insan öldürmek hakettiği ilgiyi görmemiş, üzerine düşünme zahmetine girilmemişti. Çünkü o zamanlar öldürmek bi nevi zorunluluktu. Bir insanı koruyacak ne bir devlet vardı, ne bir örgüt. Herkes kendinnden sorumluydu. E bu haller içinde yaşamak için, yemek için birbirine saldıran insanların güle oynaya ayrılması beklenemezdi. Onlar birbirlerini öldürdüler.
Toplumlar oluştu, medeniyetler doğdu, yeni fikirler, ideolojiler... İnsan, birbirlerini öldürmenin manasızlığını anladı. İnsan anladı ama bu sefer de devletler anlamadı. Halen daha anlamamaya devam ediyolar... Neyse, bu ayrı konu.
İnsanlar, en azından çoğu kişisel cinayetin yanlışlığı fikrinde birleşse de geri kalan kısım insan öldürmekte beis görmüyor. Ancak önlerinde duran bir şey var, yasalar, ağır cezalar, hapishaneler... Bu noktada ortaya çıkan kavram kusursuz cinayet oluyor.
İnsanoğlunun öldürme içgüdüsüne ne yasalar engel oluyor, ne ağır cezalar, ne hapishaneler. Birini öldürmek isteyenlerin bir oranını bu engeller caydırsa da halen daha her dakika onlarca insan öldürülüyor. Ama katiller yakalanmak istemiyor, ülkemizde yüzde bir olsa da planlı, hatasız, yakalanma olasılığı düşük, kusursuz cinayetler ortaya çıkıyor.
Kusursuz cinayetler gayet tabii bir değişkenlik gösteriyor. 200 yıl önce bir adamı ıssız bir sokakta, hiçbir tanık olmadığına emin olunup arkasından iple boğazına sararak nefes almasını engelleyip ölümüne sebep olmak kusursuz bir cinayet olabiliyorken, bugün o cinayet kusursuz değildir. Neden değildir, olay mahalline düşen bir saç deli, etraftaki doku parçaları, parmak izleri vs. bu cinayetin kusursuz olmasını engeller. Yani kusursuzluk sabit değildir, zamana göre değişen bir limittir.
Birçok filminde kusursuz cinayet konusunu ele alan Alfred Hitchcock bu konu hakkında izleyenleri derin düşüncelere sevk etmektedir.
"Mükemmel cinayet var mıdır?"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder